+31649273939 mijnChineseBruiloft@gmail.com

Traditioneel Chinees menu op het huwelijksbanket

Chinesehuwelijksbanket Kreeft

De gerechten op het traditoneel Chinese huwelijksbanket hebben meestal een symbolische betekenis zoals veel geluk, lang leven en vruchtbaarheid. Daarnaast is het aantal gangen ook belangrijk. De geluksgetallen 8, 9 en 12 komen dan vaak voor als het aantal gangen van het menu.

Het menu begint vaak met koude gerechten bestaande uit verschillende vleeswaren, gevolgd door een soep en warme gerechten met sea food, gevolgte, rijst en noedels. Het menu eindigt met een zoet gerecht en een schaal fruit.
Lees verder voor een aantal veel voorkomende gerechten op het Chinese huwelijksbanket en de symbolische betekenis van deze gerechten.

Haaienvinnensoep: Na de voorgerechten volgt meestal de soep. Deze soep is gemaakt met echte haaienvinnen en staat symbool voor rijkdom. Haaienvinnen zijn immers erg zeldzaam en duur.

Geroosterd speenvarken: Met name op Cantonese bruiloften is dit gerecht onmisbaar. Er wordt per tafel een half of een heel geroosterd speenvarken opgediend, vaak samen met kwalreepjes. Geroosteerd speenvarken staat symbol voor maagdelijkheid.

Kreeft: Rood is de kleur voor geluk. Het serveren van kreeft zou dus geluk in het huwelijk brengen. Ook wordt de kreeft in zijn geheel met de schaal en al opgediend, dit symboliseert volledigheid.

Abalone schelp: Net als de haaienvinnen staat dit gerecht voor rijkdom. Abalone schelpen zijn namelijk ook erg duur en zeldzaam.

De geluksgetallen 8, 9 en 12 komen dan vaak voor als het aantal gangen van het menu.

Kwartel/ duif/ kip: Een duif of een kwartel symboliseert vrede. Meestal worden er twee duiven geserveerd om zo het buidspaar vrede toe te wensen als ze beginnen met hun nieuw leven samen. Een kip staat symbool voor een goed leven. In het Chinees klinkt ‘kip’ (鸡)namelijk als ‘gunstig’ (吉).

Zeekomkommer met groente: Het serveren van zeekomkommer met groente is een teken van onbaatzutigheid, omdat ‘zeekomkommer’ (海参) net zo klinkt als ‘goed hart’ (好心)in het Cantonees.

Vis: ‘Vis’ (鱼) klinkt als ‘overvloed’ (余) in het Chinees. Hiermee wens je het bruidspaar een leven samen met overvloed. De vis dient altijd heel opgediend te worden.

Noedels: Noedels symboliseren een lang leven, ze komen namelijk in lange slierten.

Zoete rode bonen soep en zoete broodjes: Zoete gerechten aan het eind van het banket staan symbool voor een zoet leven samen dat het bruidspaar tegemoet gaat.

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search