+31649273939 mijnChineseBruiloft@gmail.com

Proostronde tijdens het Chinese huwelijksbanket

Chinesebruiloft Proosten

Een Chinees huwelijksbanket heeft vaak een herkenbaar begin en eind. Het banket wordt ingeluid met een welkomst toost door de vader van de bruid of de bruidegom of door de bruidegom zelf. Tegen het einde van het huwelijksmaal, nog voordat het dessert wordt geserveerd, is er een uitgebreide proostronde.

Het bruidspaar gaat samen met de ouders en alle bruidsmeisjes en bruidsjonkers alle tafel af om een toost uit te brengen aan de gasten. De toost wordt beschouwd als een dankbetuiging aan de gasten voor hun komst.

Zodra het bruidspaar bij een tafel aankomt, staan alle gasten aan die tafel op. Met veel gejuich en gebrul wordt de toost uitgebracht. Sommige gasten grijpen dit ook als een kans aan om het bruidspaar te plagen. Dit doen ze door een spel <> te laten spelen of door het bruidspaar veel alcohol te laten drinken.

Vaak vinden er dan ook lange onderhandelingen plaats tussen het bruidspaar en de gasten hoeveel er gedronken moet worden. Veel van de drank wordt dan doorgeschoven aan de bruidsmeisjes en bruidsjonkers. Het is immers een van de belangrijkste taak van hen op de trouwdag: het bruidspaar helpen drinken. Omdat het bruidspaar wel verwacht dat er veel gedronken moet worden, wisselen ze van tevoren hun drank in voor frisdrank. Het is ook een sport geworden voor de gasten om het bruidspaar er op te betrappen.

Als de proostronde is afgelopen en het dessert is geserveerd, dan eindigt het huwelijksbanket. Het bruidspaar en de familie gaan buiten in de hal staan om de gasten nogmaals te bedankten en gedag te zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search