+31649273939 mijnChineseBruiloft@gmail.com

Ondertrouw, wat is dat?

Chinesebruiloft Ondertrouw

In Nederland, als jullie willen gaan trouwen, moeten jullie dit eerst kenbaar maken bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit wordt een huwelijksaangifte of ondertrouw genoemd. De ondertrouw moet worden gedaan in de gemeente van één van jullie. Dit geldt ook wanneer jullie buiten jullie eigen gemeente gaan trouwen en je dient dit bij de aangifte ook kenbaar te maken.

De periode tussen de ondertrouw en jullie huwelijk is meestal maximaal één jaar en minimaal 14 dagen. De regels hiervan kunnen afwijken per gemeente. In deze periode wordt er nagegaan of jullie aan de wettelijke eisen voldoen om in het huwelijk te mogen treden. Te denken aan jullie leeftijd, of jullie geen naaste familie zijn van elkaar en of jullie niet al getrouwd zijn met een ander. Daarnaast kunnen mensen die een bezwaar hebben tegen jullie huwelijk het kenbaar maken in deze periode.

Tijdens de ondertrouw wordt er een aantal zaken geregeld. Jullie leggen vast wat de datum en de tijd is van het huwelijk. Daarbij leg je ook vast wie de getuigen zullen zijn. Je bepaalt of jullie trouwen onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. Als je niets zegt, dan trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Daarnaast bepaal je of je jouw naam wil behouden of veranderen. En als één van jullie niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan dient de IND hiervoor toestemming te geven.

Houd er rekening mee dat er enige tijd over heen kan gaan als er documenten uit het buitenland moeten komen. Deze moeten dan ook vertaald zijn in het Nederlands of Engels.

Een aantal zaken, zoals de trouwdatum en de locatie kunnen na de aangifte niet meer gewijzigd worden, het is daarom verstandig om van tevoren goed na te denken wat jullie precies willen.
Om in de ondertrouw te gaan, heb je een aantal documenten nodig:
– Een legitimatiebewijs van jullie beiden
– Een afschrift van de geboorteakte
– Een (kopie van het) legitimatiebewijs van de getuigen (minimaal 2 en maximaal 4 van 18 jaar en ouder)
– Een uittreksel uit het bevolkingsregister
– Eventueel een bewijs van beëindiging van het vorige huwelijk
– Eventueel een bewijs van overlijden van de vorige echtgenoot/ echtgenote

Als alle documenten in orde zijn, dan wordt de akte van de huwelijksaangifte opgesteld waarin een verklaring van jullie beiden is opgenomen. Na de ondertekening van de akte door de ambtenaar en door jullie beiden dan zijn jullie officieel in ondertrouw.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search