+31649273939 mijnChineseBruiloft@gmail.com

Gelukssymbolen bij een Chinese bruiloft

Chinesebruiloft Gelukssymbool Dubbelgeluk

Bij een bruiloft draait alles om het geluk van het bruidspaar. Zo zijn er bij een Chinese bruiloft talloze symbolen die dit geluk benadrukken. Het begint al bij het uitzoeken van een goede trouwdatum. Er wordt in de Chinese kalender opgezocht wat de geschikte dagen zijn om te trouwen. Soms worden ook Feng Shui meesters geraadpleegd die op basis van de geboortedata van het bruidspaar een geschikte datum vaststellen.

Rood staat voor geluk en is een belangrijke kleur bij een Chinees huwelijk. De kleur komt terug in de rode enveloppen, de rode “dubbel geluk”- tekens (囍), de rode jurk van de bruid, de aankleding et cetera.

Een rode paraplu is een ander belangrijk gelukssymbool. De rode paraplu staat symbool voor vruchtbaarheid en een veilig onderdak, dat het kwaad verdrijft en een veilige thuishaven biedt aan de bruid. De paraplu dient opgezet te worden bij het vertrek van het bruidspaar van het ouderlijke huis van de bruid tot aan de auto en weer van de auto tot aan de volgende bestemming. De paraplu mag niet al door iemand gebruikt zijn en hij mag niet binnenshuis worden geopend.

Symbolen met een draak en een feniks zijn vaak ook onmisbaar op een Chinese bruiloft. Met de draak wordt de bruidegom aangeduid en met de feniks de bruid. De draak en de feniks bij elkaar staan symbool voor liefde, geluk en een perfecte aanvulling voor elkaar.

Op een Chinese bruiloft is men ook dol ook geluksgetallen. Het getal 9 (jiu 九) heeft dezelfde uitspraak als het woord langdurig (jiu 久). Het symboliseert een langdurig huwelijk en is daarom een zeer belangrijk getal. Het getal 3 staat symbool voor geboorte. Het getal 6 staat voor succesvol en het getal 8 staat voor rijkdom en geluk. Het getal 4 dat gelijk staat als de dood wordt zo veel mogelijk vermeden op een Chinese bruiloft.

Het getal 4 dat gelijk staat als de dood wordt zo veel mogelijk vermeden op een Chinese bruiloft.

Wat men ook vaak tegenkomt op een Chinese bruiloft zijn dadels, pinda’s, longan en lotus zaden (枣生桂子). Deze vier vruchten symboliseren de vier tekens van “zao sheng gui zi” (早生贵子), wat letterlijk betekent: “ het snel krijgen van een kind”. De vruchten worden vaak gebruikt als versieringen op de bankettafels of worden meegegeven in het geschenk voor de gasten.

Een andere traditie bij een Chinees huwelijk is het gooien van rijst of andere granen. Dit gebeurt vaak bij het verlaten van de trouwlocatie waar de huwelijksceremonie heeft plaatsgevonden. Het gooien, of eigenlijk het zaaien van granen symboliseert vruchtbaarheid, voorspoed en geluk.

TIP! Bij sommige trouwlocaties, bijvoorbeeld het stadhuis, is het niet toegestaan om met granen te gooien. Vraag dit daarom van tevoren na.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search