+31649273939 mijnChineseBruiloft@gmail.com

De kammen ceremonie op de nacht voor het huwelijk

Chinesebruiloft Kamceremonie

Bij de Chinese bruiloft geldt het ook dat de bruid en de bruidegom de nacht voor het huwelijk elkaar niet zien. Ze verblijven in hun ouderlijk huis, waar een traditionele ceremonie wordt uitgevoerd, de zogenaamde kammen ceremonie of 上頭 in het Chinees, wat het opsteken van het haar betekent.

Tijdens de kammen ceremonie wordt het haar van de bruid gekamd door een gelukkige oudere dame en het haar van de bruidegom wordt gekamd door een gelukkige oudere man. Ze zijn in feite iemand die een goed getrouwd leven heeft, met een gezonde en welvarende echtgenoot of echtgenote en kinderen.
De benodigde accessoires tijdens de ceremonie zijn o.a. een paar kaarsen met een draak en feniks print, een spiegel, een schaar, een kam, een rode draad, een liniaal en zoete rijstballen. Terwijl de gelukkige oudere dame/man het haar van de bruid/bruidegom kamt, zingt de oudere gelukkige dame/man een versje:

De eerste kam, kam het haar tot het einde (一梳梳到尾)
De tweede kam, te hopen op een leven totdat het haar grijs wordt (二梳白髮齊眉)
De derde kam, te hopen voor een leven vol kinderen en kleinkinderen (三梳兒孫滿地)

Na het drie keer kammen, wordt de ceremonie afgesloten door samen met de aanwezigen de zoete rijstballen te eten. Zoete rijstballen zijn rond en symboliseren een perfect en gelukkig huwelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search